Fasole cu carnati chorizo, gatita incet

Am dus iahnia de fasole la un alt nivel

Sotul meu iubeste ceea ce noi numim mancare traditionala. Cred ca toti barbatii iubesc mancarea cu care au crescut. Nu de putine ori s-a intamplat sa nu ii placa un fel de mancare facut de mine, nu pentru ca nu era bun, ci pentru ca nu semanana cu cel al mamei sale. De-a lungul timpului am luat decizia ca unele mancaruri sa le fac dupa reteta mamei sale, cum ar fi cele care nu au nevoie “sa le dai gust” – ficatiei sau cascaval pane. La celelate retete am incercat sa fac o varianta proprie care sa fie foarte buna, dar care sa nu semene cu cea  a mamei lui, ca sa nu creez conflict (care, evident, se desfasura doar in capul meu:)). Aparent un subiect amuzant, de multe ori aceasta “nu e ca a lu’ mama” creaza multa frustrare in randul gospodinelor tinere. Credeti-ma vorbesc din experienta. Aceasta decizie a fost una mai mult decat inteleapta. El iubeste in continuare mancarurile mamei lui, dar s-a indragostit si de cele facute de mine.

fasole cu chorizo 2

La fel a fost si cazul acestui fel de mancare. Fasolea cu carnati este o specialitate a soacrei mele, specialitate greu de egalat, recunosc. Dupa multe incercari si multe retete testate, am ajuns la o reteta de vis si nu visul meu, ci visul lui, de fapt al nostru (pfiu ce cuvinte mari). Este o reteta inspirata din cartea lui Jamie Oliver – Comfort Food. Reteta din cartea anterior numita este una vegetariana, insa cum barbatilor romani le place carnea in orice, eu i-am adaugat niste carnati chorizo. Acesti carnati au dus fasolea asta la un alt nivel, unul care te face sa mananci trei portii odata!

Cu aceasta ocazie mi-am inaugurat si noua cocota (oala de fonta), gasita din intamplare de la Lidl. Ce o fi fost in capul meu de nu mi-am achiztionat pana acum un astfel de vas?! Mancarea in vase de fonta are, la propriu, alt gust. Nu credeam ca este posibil sa fie o diferenta atat de mare, dar iata ca este. Vasul se incalzeste si distribuie caldura uniform atat pe fund cat si pe peretii laterali, mancarea se gateste uniform, iar gusturile se intrepatrund de zici ca nu-i adevarat.

Va las mai jos reteta de fasole cu carnati chorizo, gatita incet – se face mai usor de cat va asteptati, iar gustul este unul cel putin divin.

fasole cu chorizo

Fasole cu carnati chorizo, gatita incet
Print
Ingrediente pentru 4 portii generoase
  1. 1 fir de chorizo de 10-15 cm
  2. 2 conserve de fasole (sau 700 g fasole fiarta)
  3. 1 conserva de rosii (intregi sau bucati)
  4. 1 ceapa medie
  5. 4 catei de usturoi
  6. 3 linguri ulei de masline
  7. 2 linguri otet balsamic
  8. 1 lingurita boia afumata
  9. Cativa stropi de sos Tbasco
  10. 1 lingurita sos Worcestershire
  11. 1 crenguta cimbrisor (de preferat proaspat)
  12. Sare
  13. Piper proaspat rasnit
  14. Parmezan razuit, pentru servire
Cum procedam
  1. Ca o prima recomandare este sa folositi o oala de fonta, imagazineaza mult mai bine caldura si o distribuie uniform
  2. Taiem ceapa marunt si o punem la calit in uleiul de masline, la foc mic
  3. Adaugam boiaua afumata si otetul balsamic si lasam la foc mic timp de 15 minute (daca scade prea mult lichidul, adaugam 2 linguri de apa)
  4. Taiem chorizo felii si il prajim separat, intr-o tigaie
  5. Dupa cele 15 minute punem carnatii si usturoiul taiat felii peste ceapa calita
  6. Adaugam rosiile din conserva si mai lasam sa fiarba 2-3 minute (daca rosiile sunt intregi le zdrobim usor cu lingura)
  7. Scurgem de tot lichidul doar din una dintre conserve, pe cealalta o lasam cu ½ din lichid, apoi adaugam fcontinutul acestora in oala
  8. Adaugam crenguta de cimbru, sosul Worcestershire si cele cateva picaturi de sos Tabasco si mai lasam la foc mic 5 minute, amestecand ocazional
  9. Potrivim de sare si piper
  10. Preincalzim cuptorul la 160 de grade
  11. Luam o bucata de hartie de copt, o taiem cat e circumferinta oalei, o mototolim bine, o udam sub un jet de apa, apoi o intindem si o punem peste fasole (ca un fel de capac)
  12. Bagam oala acoperita cu hartia de copt la cuptor pentru 1 ora
  13. Servim “decorat” cu parmezan razuit si, de prefarat cu paine proaspata si muraturi. 😉
Nota
  1. Carnatii chorizo sunt un sortiment de carnati (spanioli) picanti, drept pentru care preparatul va fi un pic iute. Asadar, daca nu mancati deloc picant, puteti sa ii inlocuiti cu un alt sortiment de carnati uscati.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

fasole cu chorizo3

Incercati sa dati note personale mancarurilor pe care le preparati. Asa veti fi recunoscti si apreciati.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *