Extract de vanilie

Aroma adevarata

Zilele trecute va promiteam ca voi incepe o noua rubrica (categorie) in care voi impartasi cu voi retete de extracte  naturale, uleiuri aromate si combinatii de mirodenii, toate facute in casa.

Astazi am sa incep cu mult iubitul extract de vanilie. Spun „mult iubitul”, deoarece aroma si gustul preparatelor in care veti adauga o picatura din acest extract, va fa face sa-l iubiti neconditionat. 😉

extract van1

 In alta ordine de idei, as dori sa trag un semnal de alarma si sa va spun (daca nu stiati deja) ca, din pacate, ceea ce gasim astazi sub denumirea de „esenta de vanilie” sau „zahar vanilat” sunt niste  produse de sinteza care nu contin nici macar aroma de vanilie. Daca va uitati la ingrediente, veti observa ca aceste produse contin o substanta numita vanilina, care este obtinuta din deseurile de lemn rezultate din producerea hartiei, desigur mult mai ieftina decat vanilia.  Fie ca va place sa prajituriti, fie ca doar tineti la sanatatea voastra, va recomand sa uitati de ele si sa va preparati prorpiile esente si extracte. Asadar, priviti cat de simplu este:

Ne trebuie:

  • 2 pastai de vanilie*
  • 250 ml votca (tuica tare sau palinca – nu foarte aromate)
  • o sticluta de 250 ml, cu dop

Cum procedam:

  • taiem pastaile de vanilie pe lungime (le despicam), le punem in sticla si adaugam votca
  • depozitam la loc intunecat (dulapul de bucatarie este ideal) – extractul va fi potrivit pentru utilizare dupa 2-3 saptamani
  • pe parcursul primei saptamani agitam din cand sticluta

extract van2

Acest extract nu are termen de valabilitate. Cu cat se invecheste, cu atat devine mai aromat si mai bun. Daca sunteti o prjiturista infocata si consumati o cantitate mai mare, puteti completa din cand in cand cu alcool (acelasi pe care l-ati folosit ca baza) si cu cate o pastaie de vanilie.

* Pastai de vanilie gasiti in mai toate magazinele naturiste, in unele hipermarketuri sau online pe www.pastaidevanilie.ro.

Prajituriti si savurati!

poate iti place si

No comments

  1. scuze dar din 2 pastai la 250ml de alcool nu poate iesi extract de vanilie…e nevoie de mult mai multe pastai de vanilie,iti spun pt ca si eu fac.

    1. „Reteta” aceasta am gasit-o pe mai multe site-uri, drept pentru care am pus-o in aplicare. Rezultatul m-a multumit. Am sa incerc si cu mai multe pastai, sigur aroma va fi mai intensa. 🙂

  2. As vrea sa stiu daca temperatura din casa (la noi cca 30 Celsius) influenteaza „extractul”. Eu, uleiul aromat, il tin in camera unde folosesc aerul conditionat, in dulap, fiindca mi s-a intamplat sa rincezeasca atunci cand l-am avut in bucatarie, vara.

    1. Este o temperatura un pic ridicata, dar nu cred ca influenteaza. Important este sa stea la intuneric.

  3. Ce idee bună. Am să pun și eu imediat de-o sticluță două. Și habar n-aveam despre ce e de fapt vanilina, voi ști să verific de-acum încolo ce se află în diferitele ”vanilii”. Numai bine!

    1. Ma bucur ca ti-am fost de ajutor Andreea. Daca faci, sa imi spui cum ti se pare. Pupici!

    1. Ma bucur ca iti place! Sticlutele le iau de pe unde apuc. Aceasta de exemplu am primit-o de la un coleg, o avea „pe-acolo”…
      (si, ca babele, adun si spal orice sticluta si borcanel:)

  4. Pingback: Ulei picant |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *