Dovleac placintar in blat, dovleac turcesc in crema

Tortul din imagine este o adevarata revelatie, pe care am descoperit-o datorita voua, cititorilor mei. Marti am facut un poll pe pagina de Facebook in care va intrebam ce ingredient vreti sa fie vedeta in live-ul din ziua respectiva. Marul si dovleacul aveau sa fie, credeam eu, in concurenta. Da’ de unde?! Dovleacul a castigat detasat. Recunosc, pe mine m-a luat prin surpindere faptul ca majoritate a votat dovleacul. Asta poate pentru ca la mine acasa aceasta minunatie a naturii a fost mult subestimata. Tot ce mancam de la dovleci erau samburii. :)
tort cu dovleac 2
Cand am pornit provocarea votului, aveam deja pregatita o reteta simpla care putea fi facuta si cu mere si cu dovleac. Mama noastra ne-o facea si ne-o face in continuare cu mere si iese delicioasa. Cand insa am vazut cat de multi ati comentat si v-ati aratat interesul pentru dovleac, am zis ca nu pot sa ma prezint in fata voastra cu o prajitura atat de simpla. Asa ca mi-am pus mintea la contributie si am compus un tort. Da, ati vazut bine, l-am compus. In timp ce eram la munca mi-a venit ideea asta simpatica sa pornesc de la prajitura banala si sa ajung la un tort. Asa ca am gandit rapid o crema care se poate face usor, am imaginat  o schema a preparatului final si l-am pus pe hartie. Rezultatul  il vedetei si voi: a iesit un tort dragalas in culori si gusturi de toamna, necostisitor si  care se face usor.
Daca vreti sa vedeti inregistrarea cu pasii si explicatiile live v-a las linkul aici.

tort cu dovleac 4

Tort cu dovleac
Print
Ingrediente (pentru o tava de 16 cm)
  1. * daca nu aveti tava de 16 cm, puteti folosi una de 20, tortul insa nu va iesi la fel de inalt
Pentru blat
  1. 3 oua
  2. 300 g zahar brut din trestie de zahar
  3. 300 g dovleac placintar razuit (dovleacul se cantareste dupa ce este razuit)
  4. 300 g faina
  5. 20 ml ulei vegetal (de floarea soarelui sau cocos)
  6. 30 g nuca maruntita (optional)
  7. 1 plic praf de copt
  8. 1 praf de sare
  9. 1/2 lingurita scortisoara
  10. 1/4 lingurita de ghimbir pudra
  11. 1/4 lingurita five spices (optional)
  12. 1 varf de lingurita (cutit) cuisoare macinate
  13. 1 varf de lingurita (cutit) nucsoara
Pentru crema
  1. 400 g mascarpone (500 g daca folositi tava de 20 cm)
  2. 200 ml frisca lichida/smantana pentru frisca (atentie! nu frisca vegetala)
  3. 300 g piure de dovleac de copt (se cantareste doar pulpa de dovleac copt)
  4. 150 g zahar pudra
  5. 30 g nuca maruntita (optional)
  6. zahar brut din trestie de zahar
  7. scortisoara
  8. 5 spices
  9. nucsoara macinata
  10. ghimbir pudra
  11. cuisoare macinate
Pentru insiropare
  1. 100 ml lichid din compot (orice compot de fructe)
Decor
  1. cateva jumatati de nuci
Ustensile
  1. tava de copt
  2. mixer
  3. pos cu dui
Cum procedam
Dovlecii
  1. Puteti folosi doar dovleac placintar; eu am folosit dovleacul pentru copt la crema - pentru ca este mai fainos si mai dulce si cel placintar la blat
  2. Pe cel de copt il taiem bucati mari, il curatam de pulpa, apoi presaram pe deasupra putin zahar brut si mirodenii (dupa preferinta)
  3. Il coacem pentru 30 de minute la 180 de grade celsius
  4. Dupa ce s-a copt, il lasam putin sa se raceasca, il curatam de pe coaja si pulpa o transformam in piure (eu am facut piureul cu o furculita si cu mana, daca doriti sa fie mai fin, puteti folosi un blender)
  5. Canatarim 300 g piure si restul il dam deoparte si ii gasim alta intrebuintare
  6. Curatam de coaja si pulpa dovleacul placintar
  7. Il razuim, cantarim 300 de grame
  8. Punem dovleacul intr-un bol, adaugam 100 de grame din zaharul brut, amestecam si dam deoparte
  9. Trebuie sa facem aceste operatiuni inainte sa ne apucam de blat efectiv pentru ca dovleacul va lasa lichid, de care avem nevoie pentru a obtine un blat umed
Blatul
  1. Mixam cele trei oua cu 200 g de zahar pana obtinem o spuma galben pal
  2. Turnam in fir subtire uleiul si mai mixam 1-2 minute
  3. Adaugam dolveacul placintar, razuit si indulcit cu tot cu lichid, apoi il inglobam cu o spatula in compozitia de oua
  4. Punem praful de copt si mirodeniile in faina, apoi cernem totul, in ploaie, peste compozitia cu oua si dovleac si incorporam usor pana la omogenizare
  5. Adaugam nucile, daca folosim, si mai amestecam putin
  6. Turnam compozitia in tava si coacem blatul la cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade pentru 40-50 de minute (pana trece testul scobitorii)
  7. Dupa coacere lasam blatul sa se raceasca complet (ideal de pe o zi pe alta), de abia apoi montam tortul
Crema
  1. Punem intr-un bol branza mascarpone, smanatana pentru frisca si zaharaul si mixam la viteza mare 1-2 minute
  2. Adaugam piureul de dovleac, nucile si mirodeniile dupa preferinte (cu mentiunea ca mirodeniile sunt foarte puternice, asa ca va recomand sa puneti 1/4 lingurita scortisoara si din restul cate un varf de lingurita)
  3. Inglobam piureul, nucile si mirodeniile cu o spatula
Montaj
  1. Taiem motul inestetic al tortului si il dam deoparte (nu il vom folosi)
  2. Intoarecem tortul invers - fundul tortului, cel care intra in contact cu tava, va deveni partea superioara a tortului
  3. Taiem blatul in 3 foi/blaturi egale
  4. Punem primul blat pe suportul de tort/farfurie (cel de deasupra, care acum a devenit baza) si il insiropam usor cu o pensula
  5. Cu ajutorul unui pos punem moate de crema pornind de la exterior spre interior astafel incat sa acoperim toata suprafata blatului
  6. La fel porcedam si cu al doilea blat si cu cel de-al treilea
  7. Pe suprafata tortului adaugam peste crema, din loc in loc, jumatatile de nuca.
  8. Ideal este sa il servim dupa minim doua ore.
La PrajiturEla http://www.laprajiturela.ro/

tort cu dovleac 5

tort cu dovleac 1

Bucurati-va de roadele toamnei si faceti bunatati de sezon.

Cu drag, Praji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation