Toamna + ciocolata = perfectiune

Dupa neasteptat de deliciosul tort pe care l-am facut impreuna cu voi live pe Facebook, mi-a ramas niste crema cu mascaprone si dovleac si niste dovleac copt. De fiecare data cand deschideam frigiderul vedeam cele doua boluri si parca mi se blocase creierul – efectiv nu-mi venea nicio idee de cum as putea sa le folosesc.
bd1
Navigand insa pe Facebook, Dia de la Retetele mele dragi mi-a dat o idee. Ea facuse o negresa cu dovleac si sos de piure de castane. Atunci m-am gandit ca as putea sa adaptez reteta mea de brownie cu crema de branza si portocale si as putea sa o transform intr-una cu mascarpone si dovleac. N-am mai stat pe ganduri si m-am apucat de treaba. Aveam in casa de toate, eram foarte relaxata, asa ca am avut impresia ca am depus zero efort.

bd3

Rezultatul: o prajitura ciocolatoasa, densa si cremoasa. O explozie de ciocolata cu gust de toamna. 

bd5

Brownie cu mascarpone si piure de dovleac copt
Print
Ingrediente (pentru o tava de aporx 20/30 cm ~ 12 cuburi)
  1. Pentru baza
  2. 180 g unt
  3. 260 g ciocolata neagra (amaruie)
  4. 260 g zahar (de preferat brut din trestie de zahar)
  5. 1 lingurita extract de vanilie
  6. 3 oua
  7. 80 g faina
  8. 80 g cacao
  9. Un praf de sare
Pentru crema
  1. 100 g crema mascarpone
  2. 50 ml smantana pentru frisca
  3. 50 g zahar pudra
  4. 1/2 lingurita scortisoara
  5. 1/4 lingurita de ghimbir pudra
  6. 1/4 lingurita five spices (optional)
  7. 1 varf de lingurita (cutit) cuisoare macinate
  8. 1 varf de lingurita (cutit) nucsoara
  9. 400 g (+/-) piure de dovleac copt (la care avem nevoie de putin zahar brut si mirodenii dupa preferinta, din cele mentionate mai sus)
Cu procedam
Baza
  1. Punem intr-un bol termorezistent untul, zaharul si ciocolata si le topim pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
  2. Lasam compozitia sa se racoreasca, apoi adaugam ouale batute usor in prealabil (avem grija sa racim suficient compozitia – daca turnam ouale cand compozitia este prea calda, ouale se vor transforma in omleta), apoi extarctul de vanilie
  3. Cernem in bolul cu ciocolata faina in care am pus praful de sare si cacaoa, apoi amestecam usor doar cat sa le inglobam
  4. Turnam compozitia tava tapetata cu hartie de copt, apoi pregatim crema
Piureul de dovleac
  1. Taiem dovleacul de copt (soiul rotund, nu in forma de para) bucati mari, il curatam de pulpa, apoi presaram pe deasupra putin zahar brut si mirodenii (dupa preferinta)
  2. Il coacem pentru 30 de minute la 180 de grade celsius
  3. Dupa ce s-a copt, il lasam putin sa se raceasca, il curatam de pe coaja, iar pulpa o transformam in piure (eu am facut piureul cu o furculita, daca doriti sa fie mai fin, puteti folosi un blender)
Crema
  1. Amestecam toate ingredientele si le mixam 1 minut la viteza maxima
  2. Punem cu ajutorul unei linguri, crema din loc in loc peste compozitia cu ciocolata
  3. Cu ajutorul unei furculite facem un model marmorat, adica intrepatrundem crema de branza cu compozitia cu ciocolata
  4. Coacem la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute
  5. O lasam sa se raceasca in tava, apoi o taiem cuburi.
La PrajiturEla http://www.laprajiturela.ro/

 

colaj1
bd4
Eu am facut prajitura duminica, in timp ce citeam. Ce voiam sa va spun cu asta, e ca aceasta prajitura chiar se face foarte usor. Ar fi si pacat sa nu o faceti. :)
Cu drag, Praji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation