…si o mica parte din povestea mea la Bake Off Romania

Vreau sa pun pe blog reteta asta inca de cand participam la preselectiile pentru Bake Off Romania. Initial am zis ca astept sa vad daca trec de preselectii, apoi am facut reteta in concurs, dupa n-am avut voie sa public nimic din ce am gatit acolo, iar cand am avut mana libera, am uitat. :)) Amuzant, nu-i asa?! Dar, vorba proverbului, “mai bine mai tarziu decat niciodata”. Drept urmare, la doi ani dupa prima preselectie pentru emisiune, va prezint o varianta de molten lava cake cu un gust special – molten lava cake cu cimbrisor si sos de zmeura.

Credit foto Bake Off Romania

 

Combinatia de ciocolata si cimbrisor am vazut-o chiar in emisiunea sus mentionata, dar varianta britanica. M-a impresionat atat de mult incat am zis ca trebuie sa fac si eu un preparat cu aceasta combinatie. Si pentru ca nu am vrut ca cimbrisorul sa fie vedeta, am facut lava cake, deoarece consistenta cremos-curagtaore scoate foarte bine in evidenta aroma plantei aromatice.

Tin minte ca juratilor le-a placut, echipei i s-a parut delicios, dar ei nu se iau in calcul pentru ca lor toate parjiturile pe care le faceam li se pareau bune :). Ce m-a impresionat insa, a fost de reactia unuia dintre baietii din echipa, caruia i-a placut foarte mult descrierea pe care am facut-o preparatului in timpul testimonialelor. Spuneam atunci ca mi-ar placea ca in momentul in care gusta, juratilor sa li se para ca pur si simplu le explodeaza in gura culoarea verde. Vlad, care intre timp mi-a devenit si prieten, a avut o asa reactie, incat pentru mine a fost de ajuns, atunci am simtit ca sunt apreciata nu numai pentru ceea ce fac, ci si pentru cum gandesc si ce transmit. Multumesc, Vlad, e un detaliu pe care poate tu nici nu ti-l amintesti, pentru mine insa a insemnat foarte mult.

Credit foto Bake Off Romania

Molten lava cake cu cimbrisor si sos de zmeura

Ingrediente (pentru 2 portii):

Pentru molten lava cake:

Vase mici pentru souffle (se gasesc la Ikea si costa doar 6 lei bucata)

50 g unt + un cub pentru uns vasele

50 g cicolata neagra de cea mai buna calitate, minim 75%

50 g zahar

50 g faina in care punem 1/2 lingurita praf de copt

1 ou

2 lingurite cacao pentru a unge vasele

3 crengute de cimbrisor (2 pentru compozitie, una pentru decor)

1 lingura de alcool tare (votca, whisky, alcool dublu rafinat, palinca)

Pentru decor:

50 g zmeura

1 lingura de zahar sau miere

2 linguri mascarpone (sau 2 cupe inghetata de vanilie)

Cum procedam:

Punem intr-un bol ciocolata rupta in bucati, zaharul si untul si bagam in cuptorul cu microunde pentru 1, 1/2 minute (daca nu aveti cuptor, puneti bolul desupra unui vas cu apa care fierbe la foc mic (tehnica bain marie)

Topim ciocolata si untul, apoi amestcam bine toate cele trei ingrediente – lasam sa se racoreasca 4-5 minute

Adaugam oul amestecand continuu (avem grija ca amestecul cu ciocolata sa nu fie fierbinte, astfel oul se va coace si nu vrem asta)

Intr-un mojar cu pistil punem frunzulitele celor doua crengute de cimbrisor , adaugam alcoolul si pisam bine pana obtinem o pasta lichida (daca nu aveti mojar cu pistil, tocvati marunt-marunt frunzulitele, apoi, intr-un bol amestecati-le bine cu alcoolul)

Turnam compozitia cu cimbrisor si alcool peste cea cu ciocolata si amestecam bine

Adaugam faina si o incorporam in ciocolata 

Ungem vasele cu unt, dupa care le tapetam cu cacao

Turnam in vase compozitia (daca aveti vase inalte ca ale mele, turanti compozitia pana la jumatatea vasului, daca aveti unele mai joase, umpleti vasele 3/4)

Punem la frigider minim o ora, compozitia trebuie sa fie foarte rece cand intra la cuptor. (Daca doriti, puteti sa le tineti la frigider chiar si pana la 7 zile)

Coacem in cuptorul incins in prealabil la 200 grade C/gaz 5, exact 14 minute – nici mai mult, nici mai putin. Acesta este secretul nucleului moale

Dupa cele 14 minute, scoatem de la cuptor, asteptam maxim 30 de secunde (va zic eu, nu rezistati mai mult), trecem cu un cutit pe pe marginile vasului in caz ca s-a lipit ceva (putin probabil), apoi rasturnam pe farfurie

Sosul de zmeura:

Punem intr-o craticioara zmeura si zaharul (pastram doua bucati pentru decor)

Dam la foc mic si lasam sa fiarba 2-3 minute

Trecem sosul format printr-o sita pentru a scapa de seminte

Montaj:

Punem sosul de zmeura in farfurie, apoi punem fondantul de ciocolata (lava cake-ul)

Decoram cu o lingura de mascarpone (sau cupa de vanilie), zmeura si cimbrisor proaspat 

Desfacem putin fondantul si vedem cum lava de ciocolata incepe sa se prelinga tentant.

Incercati si faceti combinatii neobisnuite, nici nu stiti de ce surpriza placuta dati. ;)

Cu drag, Praji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation