“Borsul roz” – my all time favourite!

Nici nu stiu cum sa incep acest articol, mi se pare ca nu sunt prea multe de spus despre aceasta ciorba, decat ca este cea mai buna ciorba pe care am mancat-o in viata mea si ca, din pacate, am descoperit-o de abia dupa ce am mancat prima data la socrii mei acasa.

Si totusi am sa continui sa va spun ca este o ciorba foarte simplu de facut, ai nevoie doar de cartofi, sfecla, smanata grasa, cateva legume si bors. Este un bors, caci asa ii spune soacra mea, care poate fi mancat atat cald, cat si rece. De aceea mi se pare ca este ideal in zielele de vara. Cand vin de la birou un bol “bors roz” este tot ce am nevoie sa ma reenergizez.

Va invit sa faceti macar o data aceasta ciorba, va garantez ca va veti indragosti. Unde mai pui ca are o culoare atat de frumoasa, incat sunt convinsa ca pana si juniorii familiei o vor indragi.

bors roz 3

Ciorba cu sfecla rosie si smantana
Print
Ingrediente (pentru o oala de 4 l)
  1. 1 kg cartofi albi – curatati si taiati cubulete
  2. 3 sfecle rosii medii (coapte sau fierte) – eu cumpar gata fierte – date prin razatoarea mare
  3. 800 g smantana grasa (smantana clasica, fermentata)
  4. 1 morcov – curatat si dat prin razatoarea mare
  5. ½ ardei gras – taiat cubulete
  6. ½ legatura de patrunjel
  7. 500 ml bors
  8. ½ lingurita de zahar (necesar doar daca borsul este prea acru)
  9. O lingura de amestec natural de mirodenii uscate (optional)
  10. Sare
  11. Piper
  12. Cateva frunzulite de cimbrisor pentru decor (optional)
Cum procedam
  1. Punem cartofii taiati cuburi in oala, adaugam putina sare si ii acoperim cu apa, care sa depaseasca nivelul cartofilor doar cu doi centimetri (Eu folosesc ca unitate de masura degentul mijlociu. Tin degetul cu varful pe cartofi si torn apa pana ajunge la prima incheietura a falangei)
  2. Lasam la fiert 5 minute (de cand a dat primul clocot), apoi adaugam morcovul si ardeiul
  3. Mai lasam la fiert 10 minute, apoi adaugam sfecla razuita (pastram doua linguri pentru a o adauga la final)
  4. Intr-un bol incapator amestecam bine smantana cu borsul cu un pic de sare si piper
  5. Adaugam compozitia cu smantana si bors in oala
  6. Gustam – daca ciorba ni se pare prea acra adaugam praful de zahar
  7. Adaugam patunjelul tocat marunt si legumele uscate (daca folosim)
  8. Adaugam cele doua linguri de sfacla pastrate (pentru o culoare mai intensa)
  9. Mai lasam sa fiarba la foc mic 3-4 minute, apoi oprim focul si lasam ciorba sa se „aseze”.
La PrajiturEla http://www.laprajiturela.ro/

bors roz 2
bors roz 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation