Romania evolueaza

Miercuri, 7 iunie, la sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei va avea loc prima editie a Congresului de Gastronomie si Vin organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR cu sprijinul partenerului principal Selgros Romania.

Congresul de Gastronomie si Vin isi propune sa initieze dezbateri in jurul a trei subiecte fierbinti: istoria gastronomica nationala – traditii, mosteniri, prezent si viitor; identitatea culinara nationala – suntem ultima tara europeana fara o identitate gastronomica asumata si promovata ca atare; oeno-turismul ca varf de lance pentru promovarea turismului gastronomic in Romania.

Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocita din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care tin laolalta tesatura interna a unei natiuni.

Intelegand importanta culturala si economica a traditiilor gastronomice – din dorinta de a contribui la continuarea si propagarea unei identitati romanesti de care trebuie sa fim constienti si mandri – noi, initiatorii primului ,,Congres de gastronomie si vin” desfasurat in Bucuresti, la ARCUB Centrul Vechi, in 7 iunie 2017, cu sprijinul Primariei Capitalei, propunem spre cunoastere de catre profesionisti si public deopotriva, spre dezbatere si imbunatatire, urmatorul ,,Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania”:

  1. Regionalitate – sa pastram, promovam si imbogatim traditiile retetelor locale si specificul regional din fiecare zona locuita de romani.
  2. Sustenabilitate – incurajam producatorii locali de alimente si servicii, pentru dezvoltarea economica durabila care sa asigure si generatiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate si bunastare.
  3. Sezonalitate – promovam alimentatia adaptata ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale si inspirata din obiceiurile care au asigurat supravietuirea si dezvoltarea generatiilor de inaintasi.
  4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomica traditionala) este vie si in continua schimbare, iar imbratisarea multiplelor influente este modul in care s-au format si vor continua sa prospere traditiile autohtone.
  5. Sanatate – militam pentru o alimentatie sanatoasa, atat in ceea ce priveste calitatea ingredientelor cat si a metodelor de preparare si a unui aport nutritional echilibrat.
  6. Cumpatare – evitarea risipei este o prioritate – atat in ceea ce priveste cantitatile ingerate, cat si in ceea ce priveste consumarea resurselor si impactul acestui consum asupra mediului inconjurator.

 Organizatorii vor lansa spre dezbatere si vot al participantilor Manifestul pentru gastronomia si vinurile din Romania, un ghid scurt si concis de bune practici in HoReCa.

De asemenea la dezbaterea despre Identitatea culinara nationala si-a anuntat participarea, alaturi de invitatii deja anuntati, si domnul Mircea Dobre, ministrul turismului.

La dezbateri vor participa influenceri din zona gastro-oenologica: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnalisti, producatori locali. 

In zona adiacenta salii unde vor avea loc dezbateriile se organizeaza o mica expozitie cu degustare la care participa o serie de producatori locali. Puteti savura vinuri, preparate cu trufe, pastrav sau scrumbie de Dunare afumata etc.

Intrarea este libera dar se face in baza inscrierii pe site-ul congresuldegastronomie.ro

Program

 10:00: Primirea invitatilor, cafea/socializare

11:00: Deschiderea lucrarilor cu dezbaterea: ,,Avem sau nu avem o gastronomie romaneasca (origini, influente, prezent si viitor)”. Moderator: Cosmin Dragomir, GastroArt.ro, Participa: Gabriela Berechet, Simona Lazar, Mircea Groza, Nico Lontras.

 12: 15 – 12: 30: Prezentare: ,,Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania”.

12: 30-12:50: Lansarea oficiala a Sindicatului Lucratorilor in HoReCa. Prezinta: Toma Ion, alaturi de Nico Lontras si Johnny Șusala.

12:50 – 13:30: Pauza de cafea si socializare

13:30-14:00: Vizita oficiala, Ministrul Turismului, Mircea Dobre.

14:00 – 15:30: Dezbatere: ,,Cum ar trebui sa arate identitatea culinara a Romaniei”. Anda Becut, Florin Dumitrescu, Adrian Hadean, Radu Iliescu. Moderator Tiberiu Cazacioc – Slow Food Bucuresti-Valahia Gusturilor.

15:30 – 16:30: Pauza de masa

16:30 – 17:00: Momente sponsori

17:00-17:30: Lansare de carte

17:30 – 19:00: Dezbatere: ,,Enoturismul – impuls pentru resuscitarea turismului culinar, dezvoltare durabila si imagine de tara’’: Cezar Ioan, publisher Vinul.ro; Catalin Paduraru, CEO International Wine Contest Bucharest; Roxana Ana, Marketing Manager, Crama Rotenberg.

Ma gasiti si pe mine acolo… cu un pahar de vin bun in mana.

Cu drag, Praji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation