Cred ca asa ar putea arata fericirea

Am aflat ca azi, 20 martie, este Ziua Internationala a Fericirii, drept pentru care vreau sa va prezint un tort frumusel foc si care pe mine m-a facut fericita. Este tortul cu care am trecut de prima preselectie in emisiunea Bake Off Romania – Naked cake decorat cu flori comestibile. Sunt asa bucuroasa ca a trecut perioada de „interdictie” si pot in sfarsit sa va arat ce bunatati am prajititurit in emisiune de nu va inchipuiti. :( Acesta este tortul meu preferat pentru ca simt cumva ca ma reprezinta, este colorat, vesel si foarte divers ca arome – exact ca mine. ;)
Sper ca daca veti face acest tort veti face si voi la randul vostru oameni fericiti… inclusiv pe voi. Este un tort care se face extrem de simplu si este foarte de efect. Este un tort foarte racoritor, insiropat usor si cu creme foarte aromate. Am folosit cremele mele preferate, la rece (pe baza de mascarpone), caspuni si bineinteles, superbele flori comestibile de la Microgreens Romania.

Ca mentiune speciala, as vrea sa ii multumesc lui Cristian, care nu numai ca mi-a dat florile pentru acest tort, ci a venit personal la Snagov si mi-a adus flori pentru una dintre probe. Cristian, Multumesc!

IMG_0959

 Ingrediente (pentru un mini tort/tava cu diametrul de 16 cm)

Pentru blat:

3oua

30 ml apa

120 g zahar

100 g faina

40 g nuca macinata

20 g cacao

1/2 plic praf de copt

1 praf de sare

1/2 lingurita extract de vanilie

Pentru crema cu dulce de leche (dulceata de lapte sau caramel):

1 conserva de lapte condensat (din care vom folosi jumatate)

100 g de mascarpone

1 praf de sare

Pentru crema  zmeura neagra sau afine:

200 g mascarpone

30 ml smantana pentru frisca

50 g zmeura neagra

30 g zahar

Pentru crema cu lime:

250 g mascarpone

30 ml smantana pentru frisca

50 g zahar pudra

Coaja si zeama unei limete (lamai verzi)

Pentru trampare (insiropare usoara):

200 ml suc de fructe (din compot)

Pentru decor:

250-300 g capsuni

Flori comestibile

Cum procedam:

Blatul:

Batem ouale cu zaharul si cu un praf de sare pana isi tripleaza volumul si obtinem o spuma galbuie

Intr-un bol amestecam restul de ingrediente (mai putin vanilia) si cu o spatula le incorporam usor in spuma de oua

Adaugam vanilia si mai amestecam foarte putin

Turnam totul intr-o tava de tort cu inel, tapetata cu hartie de copt (eu am folositi o tava cu diametrul de 16 cm)

Coacem blatul 30 – 40 de minute la 180 de grade C (temperatura medie) – sau pana trece testul scobitorii

Crema cu dulce de leche:

Intr-o oala inalta fierbem 3 ore conserva de lapte condensat (nedesfacuta!) la foc mediu. Avem grija sa fie tot timpul acoperita cu apa. Daca scade apa mai adaugam – laptele condensat din conserva se va transforma astfel in caramel (Laura Laurentiu ne arata intr-o reteta video cum se face)

Este de preferat ca dulceata de lapte sa o faceti cu cel putin o zi inainte pentru a sta la frigider macar o zi. Eu, de regula fac 2-3 conserve odata si le pastrez la frigider chiar si 2 luni

Amestecam conserva de dulce de leche cu branza mascarpone – cu mixerul sau cu un tel

Crema cu zmeura neagra/afine:

Punem intr-o craticioara, la foc mic zmeura/afinele si zaharul si fierbem 4-5 minute

Dupa ce fructele au fiert si s-a legat ca un fel de dulceata, dam totul la blender, apoi trecem compozitia printr-o sita sau tifon pentru a elimina semintele si/sau cojile.

Lasam sosul/dulceata de fructe sa se raceasca, apoi o amestecam cu smantana si branza mascarpone si mixam la viteza mare

Crema cu lime:

Punem toate ingredientele intr-un bol si mixam la temperatura mare 2-3 minute, pana cand se fomeaza o crema usor spumata

Cum montam tortul:

Taiem in 3 blatul e orizontala – vom obtine 4 foi

Trampam (insiropam usor) cu ajutorul unei pensule prima foaie

Distribuim uniform jumatati de capsuni

Cu ajutorul unui pos adaugam crema de mascarpone in cercuri concentrice (pastram ~ 2 linguri din crema pentru decorul final)

Punem urmatoarea foaie si procedam ca mai devreme, insa acum adaugam crema cu zmeura/afine

Urmeaza urmatoarea foaie, sirop capsuni, crema cu dulce de leche, exact ca la primele doua creme

Adaugam ultima foaie pe care am insiropat-o in prelabil pe partea care vine in contact cu crema (adica cea de dedesubt)

Posam in centrul ultimei foi restul de crema cu lime, apoi decoram tortul cu capsuni intregi si flori comestibile.

Sfat:

Blatul il puteti face cu cateva zile inainte si il pastrati la frigider, astfel va absorbi mai mult sirop/suc si va deveni mai fraged.

IMG_0970

Face-ti ce va face fericiti!

Cu drag, Praji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Me

Post Navigation